Kun poro voi hyvin poromies voi hyvin...

03.12.2020

Vanha sanonta kertoo sen, miten lähellä poromies on karjaansa. Olosuhteiltaan sienirikas ja vähäluminen syksy tietää poron omistajalle hyväkuntoisia poroja, mikä taas lupaa erinomaista lihan laatua asiakkaille. Tämä syksy on ollut monella tapaa erinomainen erämaissamme liikkuville poroille, mutta ei mitään niin hyvää ettei jotain huonoakin... Vähälumisuus ja lämmin ilmanala ovat olleet haasteellisia porojen keräämisen kannalta, kun poroilla ei ole tarvetta lähteä kohti talvilaitumia ja sen vuoksi niitä on hankala kerätä erotuksiin.

Ensimmäinen "kierros" meidän palkisessa on niin kutsuttu rykimäkierros, eli hirvaat keräävät haaremiinsa vaatimet ja ovat automaattisesti jo isoissa tokissa, jotka ohjataan aitaan ja erotellaan elo. Sen jälkeen alkaa talven odotus ja porojen luontainen siirtyminen kohti talvilaitumia. Tämän matkanvarrella porot kerätään ja erotellaan elo. Kuluneena porohoitovuonna talven saapumine on kestänyt ja niin ovat myös porotyöt venyneet, kun porot eivät ole vielä alkaneet siirtyä kohti talvilaitumia.

Joten poroilla on ollut hyvä syksy, mutta miten poromies... Noin puolet poroista on tällä hetkellä eroteltu ja tämä on asettanut haasteita poroperheille saada tuotteita asiakkaille lyhyen sesongin aikana. Myös korona on aiheuttanut omat haasteensa meille kaikille vallitsevassa tilanteessa.  Poro voi hyvin, poromies voi hyvin!

Reipasta Joulun odotusta.

terv. Juho